Pravilnik o kolačićima

Važi od 10.12.2020. god.

Politika upotrebe kolačića uređuje posebna pravila o prikupljanju pojedinih podataka o ličnosti putem kolačića na našem Sajtu www.volimdomace.rs ili na mobilnoj aplikaciji VolimDomaće, a čini sastavni deo Politike privatnosti.

Ovde izneta Politika upotrebe kolačića zajedno sa našom Politikom privatnosti i Uslovima korišćenja i poslovanja čini Ugovor koji se primenjuje na Vas. Veoma je važno da se detaljno upoznate sa sadržinom ovog Ugovora, imajući u vidu da sadrži informacije o Vašim pravima i obavezama.

U ovoj Politici upotrebe kolačića ćete saznati više o tome kako koristimo kolačiće i druge slične tehnologije. Pojmovi koji se u Politici upotrebe kolačića koriste i napisani su sa početnim velikim slovom, imaju isto značenje kao i pojmovi definisani u odeljku „Definicije“ Uslova korišćenja i poslovanja, što možete videti ovde.

1. ŠTA SU KOLAČIĆI?

Kolačići su male datoteke koje šaljemo na Vaš računar ili mobilni telefon u trenutku kada pristupite našem Sajtu i Aplikaciji, a kojima mi kasnije možemo pristupiti.

JavaScripts i veb svetionici su standardne internet tehnike koje, sa kolačićima, omogućavaju sistemima da sakupljaju informacije (JavaScripts), da ih skladište u male tekstualne datoteke (kolačići) i da ih onda šalju (veb svetionici).

Kolačići i druge tehnike se koriste na gotovo svim postojećim internet stranicama i aplikacijama.

Zahvaljujući kolačićima sa našeg Sajta i Aplikacije, možete pretraživati bez poteškoća, prijatnije i lakše, i možete videti rezultate koji su relevantni za Vas. Kolačići nam pokazuju šta interesuje Vas kao korisnika, kako se Sajt i Aplikacija koriste i koje delove treba unaprediti, što nam pomaže da poboljšamo upotrebu i korisničko iskustvo Sajta i Aplikacije kako za Vas, tako i za druge korisnike.

2. VRSTE KOLAČIĆA

Koristimo više različitih kolačića koje možemo razvrstati u nekoliko kategorija kako bismo Vam pomogli da bolje razumete zašto i kako koristimo kolačiće. U nastavku ćemo pokušati da vam pružimo što više informacija o tome kako Volim Domaće koristi kolačiće.

2.1 Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni kako bi naš Sajt i Aplikacija mogli pravilno da funkcionišu, s obzirom da određeni delovi Sajta i Aplikacije jednostavno ne bi mogli da funkcionišu bez njih. Oni su uvek podešeni kada pristupite našem Sajtu i ne sadrže, odnosno ne sakupljaju podatke o ličnosti.

NAZIV

PROVAJDER

SVRHA

TRAJANJE

VRSTA

G_ENABLED_IDPS

www.volimdomace.rs

Ovaj kolačić koristi se za Google Single Sign On.

Trajni

HTTP

test_cookie

www.volimdomace.rs

Ovaj piksel koristi se za proveru da li korisnički pretraživač podržava kolačiće.

Sesijski

HTTP

__cfduid

www.volimdomace.rs

Ovaj kolačić koristi se za ubrzavanje vremena učitavanja stranice. Ne sadrži nikakve podatke o identifikaciji korisnika.

1 godinu

HTTP

sparks-id

www.volimdomace.rs

Ovaj kolačić određuje da li je korisnik prijavljen ili ne.

2 godine

 

HTTP

 

2.2 Analitički kolačići

Ovi kolačići nam omogućavaju da brojimo posete i izvore saobraćaja da bismo mogli da merimo i poboljšamo performanse našeg Sajta i Aplikacije. Oni nam pomažu da znamo koje stranice su najviše i najmanje popularne i da vidimo kako se posetioci kreću po Sajtu i Aplikaciji. Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju se objedinjavaju i stoga su anonimne. Ukoliko ne dozvolite upotrebu ovih kolačića, nećemo znati kada ste posetili naš Sajt i Aplikaciju.

NAZIV

PROVAJDER

SVRHA

TRAJANJE

VRSTA

_ga

www.volimdomace.rs

Ovaj kolačić nam omogućava da znamo koje su stranice, sadržaje i aktivnosti korisnici posetili odnosno imali za potrebe analize i merenje performansi.

2 godine

HTTP

_gid

www.volimdomace.rs

Ovaj kolačić je postavio je Google Universal Analytics i on čuva i ažurira jedinstvenu vrednost za svaku posećenu stranicu.

1 dan

HTTP

_gat

www.volimdomace.rs

Ovaj kolačić ograničava prikupljanje podataka na stranicama sa visokim prometom ili maksimalno vreme korišćenja. Ističe nakon 10 minuta i ne prikuplja podatke.

1 dan

HTTP

_dc_gtm_UA

www.volimdomace.rs

Ovaj kolačić koristi Google Tag Manager da podrži Google Analytics na internet stranici. Pomaže nam da nadgledamo upotrebu i performanse naše internet stranice.

1 dan

HTTP

JSESSIONID

www.volimdomace.rs

Ovaj kolačić koristi se za praćenje sesija.

Sesijski

HTTP

ci_session

www.volimdomace.rs

Ovaj kolačić koristi se za čuvanje svih informacija vezanih za sesiju u bekendu.

Sesijski

HTTP

 

2.3 Kolačići za ciljanje i reklamiranje

Ovi kolačići nam pomažu da Vam pružimo odgovarajuće korisničko iskustvo, prilagođen sadržaj i omogućavaju nam da unapređujemo naš Sajt i Aplikaciju u kontinuitetu. Da bismo to postigli, mi prikupljamo informacije o Vašim posetama našem Sajtu i aplikaciji da bismo stekli uvid u Vaša interesovanja i preferencije. Neki delovi Sajta i Aplikacije koriste kolačiće društvenih mreža. Na osnovu svega toga prilagođavamo sadržaj i komunikaciju preko Sajta, Aplikacije i elektronske pošte, kao i personalizovano oglašavanje koje postavljamo na eksterne internet stranice i aplikacije. Ovi kolačići se postavljaju kroz naš Sajt i Aplikaciju i rade tako što jedinstveno identifikuju Vaš pretraživač i uređaj. Ako ne dozvolite ove kolačiće, nećete iskusiti naše ciljane sadržaje na našem Sajtu, Aplikaciji i preko elektronske pošte, kao i reklame i oglase na drugim internet stranicama.

NAZIV

PROVAJDER

SVRHA

TRAJANJE

VRSTA

_gcl_aw

www.volimdomace.rs

Ovaj kolačić koristi Google Ads da registruje i izveštava o aktivnostima korisnika nakon pregleda ili kliktanja na jedan od oglasa u svrhu merenja efikasnosti oglasa i predstavljanja ciljanih oglasa korisniku.

3 meseca

HTTP

ab.storage.userId

www.volimdomace.rs

Ovaj kolačić koristi se za prikupljanje podataka internet stranice.

Trajni

HTTP

DSID

www.volimdomace.rs

Ovaj kolačić koristi Google DoubleClick za registrovanje i izveštavanje o aktivnostima korisnika nakon pregleda ili klika jednog od sadržaja u svrhu merenja efikasnosti i predstavljanja ciljanih sadržaja korisniku.

1 godina

HTTP

_fbp

www.volimdomace.rs

Ovaj kolačić će pomoći da se naše reklamiranje dostavi ljudima koji su već posetili našu internet stranicu kada su na Facebook/u ili digitalnoj platformi koju pokreće Facebook Advertising

3 meseca

HTTP

 

3. KAKO DA ISKLJUČITE KOLAČIĆE

Samo uz Vašu prethodnu saglasnost stavljamo kolačiće i upotrebljavamo druge tehnologije za koje je takva saglasnost zakonom predviđena, kao što je to slučaj sa kolačićima za ciljanje i reklamiranje. Sami odlučujete da li ćete prihvatiti ili odbiti kolačiće za ciljanje i reklamiranje, a u svakom trenutku možete i povući saglasnost za korišćenje ovih kolačića. 

Ukoliko želite da isključite kolačiće, na našem Sajtu i Aplikaciji postoje dva načina da to učinite:

  • U okviru banera postoji opcija podešavanja kolačića, pomoću koje možete sami podesiti koje kolačiće želite da prihvatite;
  • Druga opcija jeste da promenite postavke kolačića u Vašem internet pretraživaču. Naime, većina internet pretraživača su podešeni da automatski prihvataju kolačiće. Ukoliko poželite da odbijete ili isključite kolačiće (ili slične tehnologije), takva podešavanja se obično nalaze u meniju Vašeg internet pretraživača (na primer Internet Explorer, Google Chrome, Mozzila Firefox i Safari). Važno je da zapamtite da svaki pretraživač ima zasebnu proceduru koja se tiče podešavanja kolačića. Ipak, ukoliko u podešavanjima Vašeg pretraživača isključite sve kolačiće (uključujući i neophodne), neke funkcije našeg Sajta Vam možda neće biti dostupne.

4. IZMENE POLITIKE KOLAČIĆA

Mi zadržavamo pravo da ažuriramo (menjamo i dopunjujemo) ovu Politiku upotrebe kolačića u bilo koje vreme. Sve izmene i dopune stupaju na snagu odmah nakon objavljivanja na našem Sajtu i našoj Aplikaciji.

Vi ste dužni da prilikom posete Sajta ili Aplikacije proverite Politiku upotrebe, s obzirom na to da Vas obavezuje njihova trenutno važeća verzija, jer se promene mogu dogoditi između poseta kao posledica ažuriranja. Pozivamo Vas da proveravate i Vaš email preko koga ćemo Vas obaveštavati o ovim promenama. Ukoliko nastavite da pristupate i koristite naš Sajt ili Aplikaciju nakon izmena i dopuna, to će podrazumevati Vašu saglasnost na tako izmenjene i dopunjene odnosno nove uslove Politike upotrebe kolačića.